fbpx

ChiropractiE vraag & antwoord

De term chiropractie is afgeleid van het Griekse Geir, wat “hand” betekent en Prattein, wat “handelen” betekent, hetgeen dus samengevoegd letterlijk vertaald betekent “behandelen met de handen”.

Chiropractie is een geneeswijze die door middel van een gedoseerde, mechanische impuls communicatiestoornissen tussen het zenuwstelsel en de gewrichten van de wervelkolom opheft, waardoor klachten van het bewegingsapparaat verminderen, het zenuwstelsel optimaal functioneert en de gezondheid verbeteren.

Een chiropractor werkt de pijnpunten weg door middel van druktechnieken op het lichaam waarbij het zenuwstelsel en de gewrichten worden gemanipuleerd.

  • rugpijn, hernia, spit
  • ischias
  • nek- en schouderpijn
  • armklachten
  • hoofdpijn en migraine
  • gewrichtspijnen
  • sportblessures
  • bekkeninstabiliteit en heupklachten
  • uitstralingspijnen
  • en meer…

Doorgaans kunt u niet meteen behandeld worden door onze chiropractor. Eerst zal er een uitgebreide intake plaatsvinden om uw klachten goed in kaart te kunnen brengen. Soms is het wel mogelijk om bij accute blessures en/of pijnklachten een cryobehandeling uit te voeren. 

In de meeste gevallen is chiropractie niet pijnlijk. Mocht een correctie wel pijnlijk zijn, dan zal uw chiropractor u daarover inlichten. Wanneer mensen last hebben van ernstige rugpijn, zal dat ook tijdens een correctie voelbaar zijn, maar deze pijn neemt niet toe op het moment van corrigeren. In alle gevallen wordt er rekening gehouden met de conditie van de patient.

Nee, u kunt zonder verwijzing bij een chiropractor terecht. De chiropractor zal eerst door middel van een intake gesprek en lichamelijk onderzoek vaststellen wat het probleem is en of dit chiropractisch te behandelen is. Zo niet ,dan zal de chiropractor u doorverwijzen naar een andere zorgverlener.

Chiropractie wordt eventueel (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende ziektekostenverzekering. Het is raadzaam vooraf goed uw polis na te kijken en/of uw zorgverzekeraar te raadplegen.

In een aantal gevallen zal chiropractie direct na behandeling verlichting bieden, in andere gevallen is daar een aantal behandelingen voor nodig. Uw chiropractor zal een verwachting van de lengte van het behandeltraject geven, aan de hand van de complexiteit van de klacht.

Het aantal behandelingen dat nodig is wisselt per patiënt en is afhankelijk van verschillende factoren, o.a. leeftijd, fysieke gesteldheid, aard van de klacht en duur van de klacht. Na het onderzoek wordt er specifiek voor u een behandelschema gemaakt dit wordt uitgelegd voordat de behandeling begint.

In uitzonderlijke gevallen kan het wel eens voorkomen dat klachten na een chiropractische behandeling toenemen, of dat er een andere zaken optreden zoals moeheid of hoofdpijn. Dit is een normale reactie van een herstellend lichaam en geen reden tot ongerustheid. Het is wel verstandig om contact met de kliniek op te nemen, om te verifiëren of bijverschijnselen normaal zijn.

Bij Healthwise Kliniek behandelen wij niet alleen het symptoom van de klacht, maar bekijken we ook wat de dieper liggende oorzaak van de klacht is.  We proberen het terugkeren van klachten tot een minimum te beperken. Ons lichaam wordt echter constant op de proef gesteld, waardoor nieuwe problemen kunnen ontstaan of oude problemen kunnen terugkomen. Een keer per 6 tot 8 weken een onderhoudsbehandeling is daarom aan te raden.

Dat hangt van de klachten af, maar lang niet altijd. Sommige mensen zijn voorgoed van hun ongemak(ken) verlost. Anderen krijgen na verloop van tijd opnieuw last. Dan melden zij zich vaak opnieuw voor een behandeling.

Ja, veel (chronische) rug patiënten krijgen in een later stadium opnieuw last van de rug. Vaak kan de rug stijf aanvoelen na een operatie. De oude klachten kunnen ook terugkomen. Vaak kan chiropractische behandeling de klachten alsnog verminderen en een eventuele operatie voorkomen.

Na de intake en het uitgebreide eerste onderzoek stelt de chiropractor een diagnose en aan de hand hiervan wordt een behandelplan opgesteld. Indien hij u niet kan helpen, zal hij u doorverwijzen naar een huisarts of specialist waarvan hij verwacht dat deze u wel kan helpen.

In principe kan iedereen op elke leeftijd door een erkend chiropractor worden behandeld. Dus ook baby’s, kinderen en bejaarden kunnen geholpen worden. Uiteraard dient er bij het eerste onderzoek te worden nagegaan of er geen contra-indicaties zijn voor een behandeling, zoals open wonden, fracturen, ernstige botontkalking of tumoren.

In tegenstelling tot wat velen denken, kunnen mensen met acute klachten zoals “het door de rug gaan”, en ook bij een whiplash, hernia, wel degelijk bij een chiropractor terecht. Het is voor een snel herstel zelfs aan te raden om bij acute klachten zo snel mogelijk met een behandeling aan te vangen.

We raden u aan het na de behandeling ongeveer 24 uur rustig aan te doen en veel water te drinken. Het lichaam is immers bezig met het verwerken van de behandeling, dat neemt even tijd. Vermijd: sporten, buk-, draai-, en strekbewegingen (b.v. stofzuigen, ramen lappen, vegen) en zware boodschappen dragen. U kunt wel gaan wandelen of lichte yoga oefeningen doen. Mocht u nog vragen hebben over bepaalde bewegingen, sporten, hobby’s etc. dan kunt u deze altijd met de chiropractor doornemen.

Kom dan eens langs voor een gratis kennismakingsgesprek in onze praktijk in Assen of Klazienaveen. Wij luisteren met zorg naar uw problemen en bespreken dan de eventuele mogelijkheden.

Wat onze patienten zeggen:

Scroll to Top
Bijna Voltooid...

Healthwise Kliniek gaat vertrouwlijk om met uw gegevens om en zal deze nooit delen met derden.